torstai 7. helmikuuta 2013

Muscovado-keksit ja ruissämpylät

Sairastuvalla alkaa näkyä paranemisen merkkejä, joten eiliselle aamupäivälle oli keksittävä jotain ohjelmanumeroa (en jaksa enää YHTÄÄN muumia!). "Leivotaanko?" kysyin ajattelematta sen enempää seurauksia. "Joo!! Essu päälle! Äiti ylös, essu päälle!" Tosi hienoa, että kaksivuotias on noin siisti, mutta mitä me oikein leivotaan sitten?? Äkkiä googlettamaan ohjeita, jotka soveltuvat toteutettavaksi pienen lapsen kanssa, nopeasti, sillä vauva nukkuu, mutta kuinka kauan?

Resepti käden ulottuvilla koko ajan :)

Alkuperäinen ohje löytyi Food and then some -blogista (kaimani oli soveltanut ohjeensa Valion ohjeesta). Itse sovelsin reseptiä vielä vähän lisää, laitoin vain puolet tumman suklaan määrästä (koska meillä ei ollut enempää, kröhöm, ne säilyvät niin huonosti, vähän kuin jäätelökin, on niin huonot pakastimet, että aina on pakko syödä heti ennen kuin sulavat...). 

Muscovado cookiet

125 g  voita
3/4 dl  sokeria
3/4 dl  tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
2 tl      vaniljasokeria
2         munaa
3 dl     vehnäjauhoja
½ tl     leivinjauhetta
200 g  tummaa suklaata
  1. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen ja välillä vatkaten. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos.
  2. Hienonna suklaa karkeaksi rouheeksi tukevalla veitsellä leikkuulaudalla. Lisää rouhe taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikina pikkulusikalla nokareina uunipellille leivinpaperille.
  3. Kypsennä 175 asteessa uunin keski-/yläosassa n. 12 min tai kunnes kypsiä. Jäähdytä.
Muscovado-keksit

Kaikki aineet vaan sekaisin ja sotku epämääräisiin läjiin pellille, uuniin ja suuhun. Kaksivuotias oli ihan täpinöissään, kun sai sekoitella välillä (ja ilman lupaa maistella suklaalevyä kuoren läpi..) Nam! Tuo muscovado-sokeri on aika jännää, vähän kuin fariinisokeria, mutta sellaista vähän lakritsinmakuista.

Apulaisen työtehtävät

Teimme myös sämpylöitä. Mikä lie innostus iski itseeni, kaapit on tyhjennettävä ennen muuttoa, mitään en heitä roskiin oli kai se minustakin sitten kai aika kivaa touhuta keittiössä tytön kanssa. Ohjeen löysin täältä, mutta ylläri ylläri, sitäkin sovellettiin kaapista löytyvien aineiden mukaan. Ruisrouheen sijaan käytin kaurarouhetta ja ruisjauhot olivat sellaisia superrouheisia nekin, joten lopputulos oli omaan makuuni jo vähän liiankin rouheinen. Mutta lämpimät sämpylät on aina hyviä, ei siitä pääse mihinkään. Tosin tytöltä jäi sekä sämpylät että keksit osittain syömättä. Syytän vielä puolikuntoisuutta mahataudin jälkeen, kyllähän äiti muuten on tosi hyvä leipuri, aina syödään kaikki viimeistä murua myöden. Yeah, right. Mä en muuten koskaan jaksa oottaa, että sämpylät kohoais, niin niistä tulee tollasia lättänöitä. Ei haittaa!

Ruissämpylöitä kahdella eri höystöllä

 

Ruissämpylät

5 dl         maitoa
2 pussia  kuivahiivaa
1/4 dl      öljyä
1/4 dl      siirappia
1 tl          suolaa
3 dl         ruisrouhetta (myös puurohiutaleet soveltuvat)
3 3/4 dl   ruisjauhoja
n. 4 dl     sämpyläjauhoja
  1. Lämmitä maito ja sekoita siihen öljy sekä kuivahiiva.
  2. Lisää siirappi ja suola. Sekoita, jotta siirappi sekoittuu kunnolla.
  3. Sekoita ruisrouhe sekaan. Anna niiden levätä taikinassa pari minuuttia.
  4. Sekoita ruisjauhot hiljalleen taikinaan.
  5. Lisää lopuksi sämpyläjauhoja kunnes taikina on irtonaista kupin reunoilta.
  6. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  7. Jauhota pöytä ja leivo taikinasta haluamasi määrä sämpylöitä, n.9-16 osaan.Paista 200 asteessa 10min, kunnes sämpylöiden pohja on ruskettunut hyvin.
Siirapin oikeaoppinen mittaaminen

Niksi-Pirkka-osuudessa tänään käsittämättömän nerokas tapa mitata siirappia, niin että siitä suurin osa menee oikeasti kuppiin asti. Mittaa ensin öljy mittaan ja sen päälle siirappi, niin ei muuten jää tipan tippaa siirappia mittakuppiin! Siihen siirappipurkkiin kyllä jäi sitten reunoille senkin edestä, kaipaan niin suomalaisia maitopurkin tapaisia siirappipurkkeja korkkeineen näiden muovisten kermaviilipurkkiviritysten sijaan.

1 kommentti: